Latest Blogposts

Fort Beekenburg

Fort Beekenburg werd in 1703 gebouwd aan de Caracasbaai ter verdediging van het Spaanse Water. De Caracasbaai met het achtergelegen Spaanse Water waren een van de weinige geschikte plekken om van zee aan land te gaan. Daarom werd besloten een fort te bouwen om het voor vijanden onmogelijk te maken Willemstad te bereiken.

Het fort is gebouwd met stenen uit de Waalgebied (!), dat komt doordat er vroeger in de schepen stenen werden meegenomen als ballast.

Het fort is vernoemd naar de Heer van Beek die tussen 1701 en 1704 en de verdediging van de stad coördineerde. Gedurende de 18e eeuw heeft het fort verschillende aanvallen van Franse en Engelse troepen kunnen tegenhouden. Op een zeker moment hebben de Engelsen geprobeerd het fort te omzeilen door over de naastliggende berg te trekken. Dit gaf echter zoveel moeilijkheden en kostte zoveel tijd dat het plan werd gestaakt en er werd besloten terug te trekken voordat de Nederlanders al hun troepen hadden verzameld. Van 1800 tot 1803 en van 1807 tot 1816 werd Curaçao door de Engelsen bezet gehouden. Enkele keren is Fort Beekenburg door piraten aangevallen, dit zonder succes.

Op het eiland werd door Shell een olieterminal voor de overslag van stookolie gebouwd, die in 1927 in gebruik werd genomen en het een afgesloten gebied maakte. Er werd een dam met een weg aangelegd tussen de vaste wal en het eiland, wat het een schiereiland maakte. In 2005 verkocht Refineria Isla het schiereiland aan de Antilliaanse overheid voor het bedrag van NAF 1,-. Hiermee werd het openbaar gebied en is het fort weer te bezichtigen.

Het fort heeft een ronde toren, in de vorm van een schaakstuk, met een eigen irrigatiesysteem. Boven op de toren zijn regenwaterkanalen die naar een reservoir binnen in de toren lopen. Hierdoor had men zelfs tijdens een belegering altijd vers water. Ook stonden er kanonnen op de toren.

Voor de toren is een zeskantig platform met kantelen. Ook hier stonden kanonnen opgesteld om zo de doorgang naar het Spaanse Water te bewaken. Vanaf de begane grond loopt een stenen trap naar dit platform. Deze trap is later aangebouwd, in de oudste fase van het fort kon men alleen de toren beklimmen door bij een houten deurtje boven op de toren te komen.

Aannemelijk is dat dit een ladder betrof die tijdens gevaar binnengehaald kon worden. Vanaf de toren is het zeskantige platform bereikbaar door een trap af de toren in te gaan. Vanaf daar leidt een korte gang naar een houten deur die uitkomt op het platform. De toren met platform is aan drie kanten ommuurd, de vierde kant is een klif aan de baai.

Vanaf de openbare weg gaat een stenen trap omhoog tot aan een poort. Hierachter bevindt zich een waterreservoir, de restanten van een huisje en een platform met kantelen en een stenen wachthuisje. Niet zeker is of ook hier kanonnen hebben gestaan.

De koopvaardijschepen uit Nederland namen waalstenen mee als ballast. Om plaats te maken voor goederen werden de stenen achtergelaten op Curaçao, het gehele fort werd van deze stenen gebouwd. De toren is een verblijfplaats van vleermuizen.

Ben jij er al eens geweest?
Wat is jouw leukste, interessantste, mooiste bezienswaardigheid?

Met dank aan Wikipedia. Op deze foto een doorkijkje vanuit het fort.

Fort Beekenburg met zicht op het Spaanse Water

Fort Beekenburg met zicht op het Spaanse Water

Gratis: "Alles over Curaçao" (deel 1)

0 reacties op “Fort Beekenburg

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.