Latest Blogposts

Stage op Curaçao?

stage op Curaçao
Jaarlijks vliegen er vele honderden stagiairs uit Nederland naar Curaçao. Wie wil dat nou niet? Een beetje werken, maar vooral feestvieren op Curaçao; een droomstage.
Officieel ben je verplicht voor zo’n stage een 'Verklaring van Rechtswege" te regelen. In de praktijk vraagt bijna niemand deze aan. Ook op de stageplekken zelf, wordt zelden om die verklaring gevraagd. Ook de immigratiedienst vraagt er zelden naar. Maar dat lijkt nu te gaan veranderen.Mensen met de Nederlandse nationaliteit mogen wonen en werken op Curaçao; daar is geen verblijfs- of werkvergunning voor nodig, maar wel een "Verklaring van Rechtswege".

Illegaal

Veel stagiairs verblijven ‘illegaal’ op het eiland. Daardoor zijn er geen harde cijfers van het aantal stagelopers op Curaçao. Zowel Immigratie als het Centraal Bureau voor Statistiek tasten in het duister: “Er zijn geen cijfers van het aantal stagiaires op Curaçao”, aldus een medewerker van het CBS . "Sommigen stagiairs komen via stagebureaus binnen. De meesten komen echter gewoon zelf. Die worden helemaal niet geregistreerd. Daarom is het heel moeilijk om daar cijfers op te plakken of zelfs maar een schatting van te maken.”

Schatting

Wereldstage, het grootste stagebureau van Curaçao, heeft wel een schatting. Maarten de Jong, directeur van Wereldstage zegt: “Jaarlijks komen er rond de 900 Nederlandse stagiairs naar het eiland. Ik denk dat daarvan zo’n 600 à 700 het allemaal geregeld hebben. Het overgrote deel heeft dus gewoon een "Verklaring van Rechtswege". Als je nu naar de studentenwijk zou gaan en alle studenten zou gaan interviewen, dan kom je erachter dat ze allemaal een verklaring hebben. Allemaal. Geen uitzonderingen.”

Andere cijfers

'Immigratie' heeft cijfers die wat anders zeggen. “In 2014 zijn er zich in totaal 340 stagiaires bij ons komen melden”, zegt Saresca Nicolaas van Immigratie. “Ik zeg: ‘komen melden’, omdat wij ook wel weten dat dat ze lang niet allemaal een aanvraag indienen. Daarom gaan we binnenkort veel strenger controleren. Wanneer een stagiair dan op de werkvloer wordt aangetroffen zonder 'Verklaring van Rechtswege' of een aanvraag daarvoor, dan kunnen daar consequenties aan vastzitten. Dit kan in de vorm van een boete, maar het zal eerder een waarschuwing voor het bedrijf en de stagiaire betreffen.“

Prijskaartje

Een van de redenen waarom stagiairs geen verklaring aanvragen is: omdat er een prijskaartje aanzit. Het aanvragen van een ‘Verklaring van Rechtswege’ kost 527,25 gulden. Bij de aanvraag worden verschillende documenten van de stagiair verlangd die in Nederland al aangevraagd moeten worden. Ook voor sommige van deze documenten, zoals een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), moet worden betaald.

Niet nodig

Een andere reden voor het achterwege laten van de verklaring is dat de bedrijven die de stage aanbieden, lang niet altijd om de dure verklaring vragen. Het verhaal van de achttien jarige Sabine.  Zij loopt stage bij een kinderdagverblijf: “Ik had al van alles geregeld thuis om hier een 'Verklaring van Rechtswege' aan te kunnen vragen. Toen ik mijn stagebegeleider ontmoette, zei deze meteen dat ze dat eigenlijk niet nodig vond. Ze zei: ‘Het kost alleen maar heel veel geld en niemand vraagt er ooit naar, dus van mij hoef je het niet te doen.’ Toen heb ik besloten het gewoon zo te laten”.

Wat zou jij doen? Heb je hier ervaring mee? Laat het ons weten.

GRATIS: Tips en Aanbiedingen

0 reacties op “Stage op Curaçao?

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.